Потребителски аватар
Railroader
Потребител
Мнения: 359
Регистриран: 08 юни 2006 12:06
Местоположение: Русе

Ден на българския железничар

03 авг 2013 21:22

В малък аванс искам да поздравя всички колеги, български жепейци по повод Деня на българския железничар, който по традиция от 1888 г. насам (създаването на компания Български Държавни Железници) се отбелязва във всяка първа неделя на месец август. Тази година това се пада на 4 август. Не искам да изпадам в излишно многословие и да се правя на оригинален, както предполагам Някои ще се опитат да бъдат. Бъдете здрави, Колеги и безаварийна работа!

http://bgvesti.com/index.php?option=com ... Itemid=104

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва през първия неделен ден на месец август.

Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който да се отбелязва празникът е свързан с историческия факт, че в началото на август 1888 година железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация.

Така се учредяват Българските Държавни Железници. Много от дейците на национално-освободителното движение са работили като железничари.

Такива са: Тодор Каблешков (началник на гара Белово); Захари Стоянов (маневрист в гара Търново Сеймен - днешният Симеоновград); Иларион Драгостинов (телеграфист на гара Русе); Георги Икономов (маневрист в гарите Русе, Търново Сеймен и Одрин) и др.

Никола Корчев - човекът, спасил Самарското знаме и изобразен на платното на художника Ярослав Вешин е бил локомотивен машинист, а поетът Никола Вапцаров е работил близо две години като огняр в локомотивното депо в София.

Снимки от град Елена:
http://vlakar.snimka.bg/reports/jelezni ... 144060.big
http://vlakar.snimka.bg/reports/jelezni ... 144061.big
Върху две талиги по две релси!

Върни се в “Да си поговорим за железници | Let's talk about railways”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост