Мирчо Гандев
Потребител
Мнения: 190
Регистриран: 29 май 2016 08:35

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 07:55

Ами винаги има първи път.
За съжаление, от доста десетилетия в БДЖ вече няма професионално обучение за влаковите бригади (кондуктори, началник-влакове и дори забравената вече длъжност "багажен кондуктор") и затова из влаковете се срещат кондуктори и началник-влаци с различна квалификация.
Честно казано и аз не съм чел новите правилници от след 1990 година и не знам промените в тях, но като имам предвид квалификацията на чиновниците от Вазов които доведоха компаниите БДЖ дотук, едва ли може да се очаква те да са допълвани с нещо добро.
Затова, драги ми млади приятелю, вземи един правилник и се опитай да вденеш написаното в него за да знаеш своите права и задължения при пътуване с влак.
Успех!

otskov
Потребител
Мнения: 101
Регистриран: 24 авг 2012 22:56
Местоположение: Veliko Tarnovo

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 08:33

При едно мое пътуване от гара Втн в посока Го и аз се оказах безбилетник, при установяването на влака на перона видях къде е кондукторката, отидох при нея и я помолих да ми напише билет от Дълга лъка, тя ми написа билета, платих ѝ го и всичко беше точно, нищо че касите си работеха.

Потребителски аватар
Achtung
Мнения: 45
Регистриран: 09 юни 2016 08:03
Местоположение: Елена

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 09:40

И на мен ми се е случвало, преди около 7-8 години от гара В.Т поради затворили каси късно вечерта( около 9-10 часа) да се кача на влака (тогава пътувах към Габрово) без билет, сега чувам, че имало правило да се кача в 1 вагон, който ако спомените не ми изневеряват беше международен, така че съм се качил в 3 или 4 вагон. Кондукторката явно беше запозната, че касите по това време не работят и ми написа билет без излишни въпроси и като цяло се държа много любезно. В Англия ми се случи и друга далеч по забавна случка, където пътувайки между Evesham и Heredford, след като билета ми вече е проверен от кондуктора в влака и слизайки на гарата си изхвърлих билета в близкия кош и заедно с останалите пътници се насочихме към сградата на гарата, а там на една въртяща врата се пускат пътниците един по един от служител след показване на билет. Бързо осъзнах голямата глупост която съм направил и след като установих, че гарата е солидно оградена, в крайна сметка реших да се върна и да си потърся билета в коша, обаче почнах да се съмнявам дали правилно съм запомнил перона на който слязох и се отказах и от тази идея. Връщайки се към сградата на гарата мислено прехвърлях всички сценарии за обясненията които ще трябва да дам на служителите там, но пристигнаха и други влакове и вече нямаше служител който да иска билетчета и хората свободно си влизаха и излизаха. Все още подозрителен преминах през гарата и отдъхнах с облекчени :) Това беше първото ми пътуване с влак там и си помислих, че е редовна практика и винаги си пазех билета в бъдеще, докато изляза от сградата на гарата, но така и не ми се случи втора такава проверка, може би действат по сигнал за гратисчии или на случаен принцип?!?

otskov
Потребител
Мнения: 101
Регистриран: 24 авг 2012 22:56
Местоположение: Veliko Tarnovo

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 15:18

Да разкажа и аз една абсурдна ситуация - пътувам към гара София с метрото, като съм си изчислил колко време ми е необходимо и съм "по график", слизам на Сердика за връзка, отивам на перона а там пълно с народ, чакам си минута-две, идва влака, хората започват да се качват, чакам на опашката да се кача и аз с един тежък сак и тъкмо идва моя ред и вратата се затваря буквално под носа ми и влака тръгва, а аз и още няколко човека оставаме на перона... И до днес се чудя я диспечър, я машинист къде гледаха, че не видяха, че има още пътници за качване и с какъв акъл влака беше пуснат да замине, ами ако някой го беше защипала вратата или беше паднал на релсите... Та ща не ща изчаках следващия влак и закъснях с десетина минути, време да подавам оплакване нямах, макар че в такава ситуация си беше необходимо. Стигам на гарата и остават няколко минути до заминаването на влака, а пред касите огромни опашки, отидох направо на перона, обадих се на кондуктора и се качих и по закона за гадостите тръгнахме с дестина минути закъснение. Стигнахме Своге кондуктора не идва, потеглихме, наближихме Мездра, където слизам за връзка, тогава чак дойде (влака си беше претъпкан), обяснявам му пак каква е ситуацията, той гледа таблиците, гледа и ми вика 10 лева до Мездра, пак обяснявам ситуацията ама той си ме одра 10 лева до Мездра... Та поуката е, че и да се обадиш на кондуктора пак не е сигурно дали нещата ще се развият в твоя полза.

Потребителски аватар
NikolaiRG
Мнения: 64
Регистриран: 15 юни 2010 21:30
Местоположение: Русе

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 17:09

Веднъж след качване от Товарна гара няколко пъти си исках билет от бригадата и до Горна Оряховица така и не си го получих. Това е единственият ми случай на пътуване гратис, но не бях аз виновен. Исках си билет 2 - 3 пъти. Затова слязох на Горна Оряховица и си взех билет за останалата част от пътя. Време имаше :)

ЕМВ32
Потребител
Мнения: 121
Регистриран: 20 юни 2016 10:23
Местоположение: България, Велико Търново

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 17:26

otskov написа:При едно мое пътуване от гара Втн в посока Го и аз се оказах безбилетник, при установяването на влака на перона видях къде е кондукторката, отидох при нея и я помолих да ми напише билет от Дълга лъка, тя ми написа билета, платих ѝ го и всичко беше точно, нищо че касите си работеха.
Има и съвестни служители все пак.
NikolaiRG написа:Веднъж след качване от Товарна гара няколко пъти си исках билет от бригадата и до Горна Оряховица така и не си го получих. Това е единственият ми случай на пътуване гратис, но не бях аз виновен. Исках си билет 2 - 3 пъти. Затова слязох на Горна Оряховица и си взех билет за останалата част от пътя. Време имаше :)
Е защо не си го получил и в най-лошия случай, ако се бяха заяли щеше да плащаш ти, щото щяха да те изкарат гратисчия.
otskov написа:Да разкажа и аз една абсурдна ситуация - пътувам към гара София с метрото, като съм си изчислил колко време ми е необходимо и съм "по график", слизам на Сердика за връзка, отивам на перона а там пълно с народ, чакам си минута-две, идва влака, хората започват да се качват, чакам на опашката да се кача и аз с един тежък сак и тъкмо идва моя ред и вратата се затваря буквално под носа ми и влака тръгва, а аз и още няколко човека оставаме на перона... И до днес се чудя я диспечър, я машинист къде гледаха, че не видяха, че има още пътници за качване и с какъв акъл влака беше пуснат да замине, ами ако някой го беше защипала вратата или беше паднал на релсите... Та ща не ща изчаках следващия влак и закъснях с десетина минути, време да подавам оплакване нямах, макар че в такава ситуация си беше необходимо. Стигам на гарата и остават няколко минути до заминаването на влака, а пред касите огромни опашки, отидох направо на перона, обадих се на кондуктора и се качих и по закона за гадостите тръгнахме с дестина минути закъснение. Стигнахме Своге кондуктора не идва, потеглихме, наближихме Мездра, където слизам за връзка, тогава чак дойде (влака си беше претъпкан), обяснявам му пак каква е ситуацията, той гледа таблиците, гледа и ми вика 10 лева до Мездра, пак обяснявам ситуацията ама той си ме одра 10 лева до Мездра... Та поуката е, че и да се обадиш на кондуктора пак не е сигурно дали нещата ще се развият в твоя полза.
Лошо, заради такива малко недоглеждания е можело да стане по-голяма простотия.
Иначе затова с плащането, да си се защитил. Аз ако бях , нямаше да му платя толкова, кво съм виновен аз, че той не идва.
Achtung написа:И на мен ми се е случвало, преди около 7-8 години от гара В.Т поради затворили каси късно вечерта( около 9-10 часа) да се кача на влака (тогава пътувах към Габрово) без билет, сега чувам, че имало правило да се кача в 1 вагон, който ако спомените не ми изневеряват беше международен, така че съм се качил в 3 или 4 вагон. Кондукторката явно беше запозната, че касите по това време не работят и ми написа билет без излишни въпроси и като цяло се държа много любезно. В Англия ми се случи и друга далеч по забавна случка, където пътувайки между Evesham и Heredford, след като билета ми вече е проверен от кондуктора в влака и слизайки на гарата си изхвърлих билета в близкия кош и заедно с останалите пътници се насочихме към сградата на гарата, а там на една въртяща врата се пускат пътниците един по един от служител след показване на билет. Бързо осъзнах голямата глупост която съм направил и след като установих, че гарата е солидно оградена, в крайна сметка реших да се върна и да си потърся билета в коша, обаче почнах да се съмнявам дали правилно съм запомнил перона на който слязох и се отказах и от тази идея. Връщайки се към сградата на гарата мислено прехвърлях всички сценарии за обясненията които ще трябва да дам на служителите там, но пристигнаха и други влакове и вече нямаше служител който да иска билетчета и хората свободно си влизаха и излизаха. Все още подозрителен преминах през гарата и отдъхнах с облекчени :) Това беше първото ми пътуване с влак там и си помислих, че е редовна практика и винаги си пазех билета в бъдеще, докато изляза от сградата на гарата, но така и не ми се случи втора такава проверка, може би действат по сигнал за гратисчии или на случаен принцип?!?
Различни хора = различно отношение. Някои са любезни, други не. Иначе това другото е било късмет, че не са ти се заяли. :D

Потребителски аватар
NikolaiRG
Мнения: 64
Регистриран: 15 юни 2010 21:30
Местоположение: Русе

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 18:49

Проблем щеше да е, ако на Горна Оряховица нямаше време за билет. Там се сменят бригадите. Едва ли щяха да ми повярват, че съм настоявал за билет, а колегите им ги е мързяло да пишат.

Мирчо Гандев
Потребител
Мнения: 190
Регистриран: 29 май 2016 08:35

Re: Наглост на кондуктор.

29 юли 2016 21:10

Гара Стара загора е известна с това, че се случва да няма време за билет, защото тълпата се изсипва на тумби и дебелите каки на гишетата се бъгват и не успяват да ги обслужат навреме за влака.

Върни се в “Да си поговорим за железници | Let's talk about railways”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост