streleco
Мнения: 55
Регистриран: 05 дек 2015 09:38

ГДВ 1994/95

31 дек 2015 14:39

Сезон 1994/95:
https://copy.com/boDqNJgTH7rjWFCx

След като през 70-те се правят плахи опити за въвеждане на категория между ПВ и БВ (т.нар. УПВ), от този сезон се въвежда категория между експресите и бързите влакове - интерсити.
Категорията не е само символична и действително те са такава междинна част, спират на много по-малко спирки от БВ, а (по мои детски спомени) за тях можеше да се взимат запазени места от всяка гара, докато по това време за БВ влакове можеха да се купуват запазени места само от начална гара.
В северната мрежа ИС са един дневен чифт Сф-ГО-Ва (при все още наличие на 2 чифта ЕВ), както и бившият Син Дунав Сф-Р, който от миналия сезон пък беше понижен от експрес в обикновен БВ, за да бъде сега частично отново повишен.
В южната мрежа ИС са 3 чифта Сф-Бс (2 през Пловдив, 1 през Карлово), 2 чифта Сф-Варна (през Пловдив), бившата "Диана" (Сф-Ямбол) и 1 чифт София-Стара Загора.
От този сезон няма и директен влак от София за Силистра като вагоните се прикачват на нощните БВ за Добрич.
За сметка на това имаме 2 интересни чифта БВ София-Русе-Варна (!), както и БВ Хисар-Пловдив (ама само в тази посока, в обратната пък има ПВ Стара Загора-Пловдив), който спира само на Филипово.
За съжаление вече ставме свидетели и на първото по-масово (макар и малко странно) закриване на линии: липсват въобще влакове по Юнак-Старо Оряхово, както и от РП Капитановци до Видин Фериботна (то дотогава е само 1 товарен чифт, остава 1 товарен чифт до Кошава). По Горна Оряховица-Елена и по Ямбол-Елхово остава само 1 чифт товарни влакове и спират пътническото движение.
Въпреки това казвам, че това "спиране" е малко странно, защото през следващото разписание 1995/96 е възстановено изцяло движението (вкл. и на ПВ) по Юнак-Старо Оряхово и Ямбол-Елхово, както и чифтът товарни до Видин фериботна. Това ме кара да се замисля, дали това планирано спиране наисина се е осъществило или още през 94/95 си е имало ПВ за Старо Оряхово и Елхово след допълнителни телеграми?
Горна Оряховица-Елена обаче остава без ПВ и през 95/96.

Върни се в “График за движение на влаковете”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта