Пловдивската PIMK става жп превозвач

Най-голямата автомобилна компания у нас ще качи камионите си на влакове.

PIMK Rail ще бъде най-новият железопътен превозвач у нас. Това съобщи за „Стандарт“ доц. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските жп превозвачи (АБЖП) и съпредседател на Клъстер „Зелен товарен транспорт“.
PIMK е най-голямата компания за международен автомобилен транспорт у нас, базирана в Пловдив. Тя притежава повече от 700 влекача „Мерцедес“, над 800 бордови и 100 хладилни полуремаркета, 100 хенгера и др. транспортни средства. От компанията са поискали да подадат документи за издаване на лиценз за жп превозвач, но от ИА „Железопътна администрация“ отговорили, че е по-добре да направят това след Нова година. Така в първите дни на януари PIMK ще внесе необходимите книжа и най-вероятно ще получи лиценза до Великден, прогнозира доц. Симеон Ананиев.

PIMK има опит в жп превозите, като осигурява 2/3 от полуремаркетата за блок-влака на DB Schenker Rail от Русе до Нюрнберг и обратно. Така PIMK съкращава голяма част от разходите си за гориво, пътни такси и командировъчни за водачите по маршрута България – Германия. След като PIMK регистрира жп превозвач, разходите й ще паднат допълнително. Компанията вече има мобилен претоварач на полуремаркета и ще закупи специални джоб-вагони и нови локомотиви.
За съжаление многократните опити да се свържем с шефа на компанията Илиян Филипов пропаднаха.

Източник: http://goo.gl/m7c6fl